DEX-esek a Parlamentben!!!444!!!
2014. április 15. írta: dexmuhely

DEX-esek a Parlamentben!!!444!!!

Az Országgyűlés Hivatalának Közönségszolgálati Irodája immáron harmadik alkalommal rendezte meg a Mint-a-Parlament elnevezésű, egyetemistáknak szóló vetélkedőt. A játék célja a Parlament munkájának szimulálása, a törvénykezési mechanizmus bemutatása és végigjátszása volt, így természetesen a DEX Műhely gazdaságpolitikai érdeklődésű hallgatói sem hiányozhattak a résztvevők közül. A vetélkedő első fordulóját április 11-én rendezték az Országházban.

A feladat az volt, hogy alkossunk egy maximum 20 főt számláló frakciót, adjunk neki egy beszédes nevet, tervezzük meg az arculatot, a logót, írjunk programot, majd nyújtsunk be egy körülbelül 5 oldalas, konkrét törvényjavaslatot, amelyet szeretnénk a Mint-a-Parlament elé terjeszteni. Csapatunk (amelyben a DEX közgazdászai mellett helyet kaptak jogászok, igazgatásszervezők és politológusok is) a Dinamikus Magyarországért (DinaMO) nevet választotta magának, törvényjavaslatunk alapját pedig a Start-up Koordinációs Központ létrehozása képezte, melynek segítségével egy speciális, állami forrásokból megvalósuló pre-seed program megvalósítását terveztük. A törvényjavaslatunk létező problémára világított rá (kevés innovatív kisvállalkozás Magyarországon), a jelenség gyökerét (kevés tudás, kevés tapasztalat) próbálta kezelni, és finanszírozását tekintve is (a Nemzeti Innovációs Alap bőven pozitív egyenlegét kívántuk felhasználni anyagi bázisként) szilárd lábakon állt, ám így sem számíthattnk könnyű vitára, hiszen ellenfeleink mind kiváló budapesti egyetemek hallgatói voltak.

A Bibó Szakkollégium (Közvetlen Demokraták) a polgári kezdeményezés intézményének alaptörvénybe való visszaemelését igyekezett elérni. A Szabad Nemzedék (Corvinus, politológia) frakció a kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételét célozta meg, bevezetve az egyéni képviselőkre már az idén is kötelető érvénnyel alkalmazott kincstári kártyát a költésgek elszámolásához. A szintén a BCE hallgatóiból álló, de vegyes hallgatókat tömörítő Innovatív Magyarországért Frakció állam által létesített és finanszírozott termelő iskolákat hozott volna létre. Az ELTE jogászai és politológusai által létrehozott Dinamikus Fiatalok egy három lépcsőből álló programot képzeltek el, amely egyszerre támogatta volna a magyar fiatalok vállalkozási tevékenységét, foglalkoztatását és nyelvtanulását. A Károli Gáspár Református Egyetem jogászai Fejlődés Magyarország Párt név alatt tömörültek frakcióba, javaslatuk pedig a fogyasztói devizahitelek egy sajátságos formában történő kivezetését célozta meg.

A csapatok a délelőtt folyamán színvonalas előadásokon vehettek részt, majd ez ebéddel megkezdődött az igazi verseny: elindult a helyezkedés, a majdani szavazatok megszerzésére irányuló kampányolás. Az ebéd utáni vita tehát hiába volt érdekfeszítő és színvonalas, a lényegi kérdések tulajdonképpen a háttérben dőltek el. A játék remekül modellezte a politikai életet, hisz a végeredmény itt is a színfalak mögött, homályos hátterű alkuk eredményeképpen alakult ki.

Csapatunk a vitában remekül helytállva, többször is kiválóan érvelve védte meg álláspontját. Hiába igyekezett a Dinamikus Fiatalok frakció több ízben is elhitetni a résztvevőkkel, hogy javaslatuk lényegében megegyezik a miénkkel, nem hagytuk magunkat, és lelkesen érvelve bizonygattuk a különbségeket. Rámutattunk arra, miért fontosak a startup-vállalkozások, miért nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni a probléma fontosságát. Statisztikákkal támasztottuk alá, hogy igenis be lehet vonzani Magyarországra a külföldi tudást, és létre lehet hozni hálózatos elven működő, nyugatiasan modern vállalkozási kultúrát Közép-Európában is.

A DinaMO minden riválisától egyenlő távolságot tartva, elveit, programját, érveit egyetlen pontban sem feladva várta a szavazást. Bár bíztunk abban, hogy a remek hangulatú, tartalmas vita végére mindenkiben kialakult az a meggyőződés, hogy a javaslatunk magas színvonalat képvisel, végül csalódnunk kellett: győzött a susmus, a megalkuvás, a taktikázás, és a színfalak mögötti alkudozás. Frakciónk végül az ötödik legtöbb szavazatot szerezve ellenzéki szerepre kényszerül a verseny május 23-i második fordulójában. A szintén kiemelkedő vitateljesítményt nyújtó, remekül szereplő Fejlődés Magyarország Párt (FMP) hasonlóképpen járt, ők azonban még nálunk is kevesebb szavazatot szereztek.

A Mint-a-Parlament plenáris ülése a Közvetlen Demokraták és az Innovatív Magyarországért Frakció javaslatát fogja napirendjére tűzni. A két legtöbb szavazatot szerző, de távolról sem legkiforrottabb javaslat vitájára előbb a bizottságokban kerül majd sor, aztán jöhet az általános, majd a részletes vita az Ülésteremben.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dexszakkoli.blog.hu/api/trackback/id/tr946040138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása